Taal is een wapen. Met taal kun je ontroeren, overtuigen, kwetsen, veroveren, bewijzen, aanmoedigen, ontmoedigen, bestrijden en versieren. Met taal kun je het hele spectrum van het menselijk denken en voelen bestrijken.
Maar wanneer zet je welke taal in? In een sollicitatiebrief gebruik je andere woorden en een andere opbouw dan op een website of in een jaarverslag of gedicht. Wanneer bouw je afstandelijkheid in en wanneer kun je het beste maar persoonlijk zijn en veel van je gevoelens tonen?
Taal is overal. Aan taal valt niet te ontkomen. Van de ochtend tot aan de avond zijn we in de weer met taal.
Een andere filosoof, Ludwig Wittgenstein vond: “Onze taal kan men beschouwen als een oude stad: een wirwar van steegjes en pleintjes, oude en nieuwe huizen, en huizen waar in verschillende tijden stukken zijn aangebouwd: en dit alles omgeven door een groot aantal buitenwijken met rechte en regelmatige straten met gelijkvormige huizen.” En alsof dat nog niet genoeg was, maakte hij het nog dramatischer: “De taal is een labyrint van wegen. Je komt van de ene kant en je weet de weg, je komt van een andere kant op dezelfde plaats, en je weet de weg niet meer.”
Taal is zo boeiend dat je er nooit over uitgepraat raakt en dat er nog heel veel over onderzocht kan worden. Op het gebied van de wetenschap begeeft Petroeftaal.nl zich niet. Petroeftaal.nl stelt zich als taak om jouw bedoelingen in de juiste taal vangen.